Yalancı bahar tedirginliği
Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu yaptığı açıklama ile arıcıları tedirgin etti. “Arılar biyoloji saatini şaşırmış durumda böyle giderse kış ayında çok kayıp vereceğiz”.

“Yalancı Bahar” tedirgin etti
Arıların kış ayında içeride salkım yaparak dinlendiğini belirten Kekeçoğlu, “"Arılar dinlenme modundayken minimum bal tüketiyor. İçeride arıya kış boyunca yetecek kadar bal bırakıyoruz. Ama dışarıdaki sıcaklık 14-15 derece olunca arı bahar geldi zannediyor. Bu aylara 'yalancı bahar' diyoruz. Dolayısıyla arı dışarı çıkma, nektar, polen toplama davranışı göstermeye çalışıyor. Bu da arıyı negatif etkiliyor” ifadelerini kullandı.
Kış kayıplarımız çok olacak
Arının kısır döngüye girdiğini ifade eden Kekeçoğlu, "Arı şu an tamamen biyolojik saatini şaşırmış durumda. Çok istemediğimiz bir durum bu. Hiç beklemediğimiz bir durumla karşı karşıyayız. Bu şekilde giderse kış kayıplarının çok olacağını düşünüyorum." diye konuştu.
Arıcıları zor bir sezon bekliyor
Bir diğer açıklamada Damızlık Arı, Arı Ürünleri ve Tarım Ürünleri Üretimi ve Pazarlama Kooperatifi (BALKÖY) Başkanı Said Cesur’dan geldi, "Bu açlıktan oluyor. Zayıf düşüyor. Dışarıdan nektarı da alamıyor. Kovana dönüşleri sıkıntı oluyor. Arı mevcutları azalıyor. İçerideki balın nektar oranı da düşük çünkü arı aç kaldıkça kovanlardaki balı yiyor. Şu an şekerle arılar destekleniyor. Dışarıdan verilen imkânlarla destekleniyor." Şeklinde konuştu.
Arıcıların zor bir sezon beklediğini belirten Cesur, hava sıcaklıklarının mevsim koşullarının üzerinde seyretmesinin arıcılığı etkileyeceğini belirterek, "Önümüzdeki sezonda 100 kovanla üretim yapacak bir arıcı, havalar böyle giderse 30-40 kovan zayi ile başlayacak. Arıcılıkta yüzde 10 arı kaybı her zaman öngörülür ancak şu an için bu oran yüzde 60'lara, 70'lere kadar çıkabilecek gibi görülüyor. Arıcıları zor bir sezon bekliyor." şeklinde konuştu.