Köylüye 1 milyon liralık gelir getirecek!
Su ürünleri üretiminin artırılması ve alternatif kaynaklar geliştirilmesi amacıyla Çakmak Barajı'na, tatlı su ıstakozu olarak bilinen kerevit bırakıldı.

Edirne Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Çakmak Barajı'na 2 bin anaç kerevit salındı. Barajda kerevit popülasyonunu artırarak baraj çevresindeki köylülere alternatif gelir sağlanması amaçlanıyor. Edirne Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, baraja salınan kerevitlerin yumurtlama sürecini takip eden 5 yıl içinde yıllık ortalama 50 ton kerevit üretiminin gerçekleştirileceğini söyledi.
Köylülere yıllık 1 milyon lira gelir getirecek!
Barajdaki su ürünleri çeşitliliğinin artırılması ve bölgede alternatif gelir kaynakları oluşturulmasına katkı sağlamayı hedeflediklerini belirten Bayazıt, "Kerevit Asya ve Avrupa pazarında tercih edilen bir su ürünü. Burada yılda ortalama 50 ton kerevit üretimiyle 1 milyon lira gelir elde edilmesini hedefliyoruz." dedi.
Geçen yıl 5 milyon dolarlık kerevit ihraç edildi
Kerevitin ihracat potansiyeli yüksek bir ürün olduğuna dikkati çeken Bayazıt, şöyle devam etti:
Tatlı su kerevitleri sahip oldukları değerli besin ögeleri sebebi ile yüksek ekonomik değere sahip eklem bacaklı su canlılarıdır. Ülkemizde pek tercih görmese de dış pazarda talep yoğundur. 2018 yılında ülkemizde 636 ton kerevit ihracatı karşılığında 5 milyon dolar gelir elde edildi. Çakmak Barajı'na da salınan 2 bin anaç kerevit yöre halkı için önemli bir gelir kaynağı olacak.
Stoğun avlanabilir düzeye ulaşarak barajın avcılığa açılmasına müteakip bölge balıkçılarına kerevit avcılığı eğitimi verilerek bölgedeki birçok kişiye alternatif gelir kaynağı oluşturmayı hedefliyoruz"
Yazarlar
İlgili Haberler
-
Girişimci kadın hayvan sayısını 70’den 225’e çıkarttı
-
Hayvanları telef olan çiftçinin yüzünü Bakan Bekir Pakdemirli güldürdü
-
Çam kese böceklerinin kelebeğe dönüşüm yolculuğu
-
Sahte dolarlarla inek alan dolandırıcılık zanlısını satıcı ve kardeşi yakaladı
-
Elektrik kontağından çıkan yangın, 12 hayvanı telef etti